Primjena glukometra i tlakomjera kod kuće

Ljekarna Fett nositelj je projekta pod nazivom „Znanjem do prevencije metaboličkog sindroma i sprječavanja kardiovaskularnih rizika‟u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali‟, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je započeo Početnom konferencijom koja se održala 11.02.2021. u Suhopolju, na kojoj je  voditeljica projekta Ana Fett predstavila osnovni cilj projekta, a to je unaprjediti znanje i vještine, te učvrstiti stavove zdravstvenih djelatnika na području Virovitičko-podravske županije o sprječavanju kardiovaskularnih rizika u populaciji, a osobito o prevenciji razvoja metaboličkog sindromana ruralnom području. Magistra Ana Fett govorila je o medicinskim aspektima metaboličkog sindroma, te je prezentirala aktualne podatke – smrtnost od kardiovaskularnih bolesti još je uvijek u Hrvatskoj na prvom mjestu.

U vrijeme pandemije, trijažau populaciji, koju vrše zdravstveni djelatnici, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti,otežana je, a nužna za otkrivanje rizika za razvoj metaboličkog sindroma. Stoga su u okviru projekta izrađeni edukativni video materijali koji služe za edukaciju pacijenata o pravilnim postupcima samokontrole krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Video edukacije u trajanju 5-6 minuta uključuju upute kako pravilno koristiti samomjerače šećera u krvi (glukometara) i krvnog tlaka (tlakomjera).

Sadržaj edukativnih materijala prilagođen je općoj populaciji prosječne zdravstvene pismenosti, a dostupan je na YouTube kanalu Ljekarne Fett https://www.youtube.com/channel/UCWysosALIgeZcH0O1P-6dHA, te na društvenim mrežama Ustanove https://www.facebook.com/ljekarnafett

Ukupna vrijednost projekta iznosi 681.757,07 kn. Trajanje projekta je 18 mjeseci.

 

europska unija ljekarna fett