Alfa lipoicna (LA) kiselina, koja se naziva i tioktična kiselina, masna je kiselina prvi puta izolirana iz govede jetre 1951. godine. Zbog brojnih pozitivnih učinaka na cijeli organizam, predmet je brojih studija i istraživanja, te se zadnjih godina sve više primjenjuje u prevenciji i liječenju niza bolesti i njihovih komplikacija, kao što su inzulinska rezistencija, neplodnost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes te maligne bolesti. U nekim je zemljama (Njemačka ) odobrena primjena alfa lipoične kiseline u kliničkoj praksi te se kao lijek prepisuje na liječnički recept.
U ljudskom orgazimu prisutna je u svim stanicama, unutar kojih djeluje:
- kao kofaktor u enzimatskim reakcijama u procesima dobivanja energije te indirektno pomaže tijelu iskoristiti energiju iz proteina, ugljikohidrata i masti
- kao snažan antiokisdans štiteći organizam od oksidacijskih procesa povezanih sa starenjem
- pomaže normalizirati razinu šećera u krvi
- preventivno djeluje na pojavu dijabetičke neuropatije
- višestrukim djelovanjem pospješuje gubitak tjelesne težine