Krom - mikromineral s makro učinkom na razgradnju masti i šećera
Krom je esencijalni mineral u tragovima koji je u malim količinama potreban za pravilan metabolizam masti i ugljikohidrata. Iako je ljudskom organizmu potrebno manje od 100 mg kroma dnevno za odvijanje normalnih metaboličkih funkcija, organizam ga ne može sam stvoriti. U tijelu odrasle osobe težine 70 kg kroma ima vrlo malo, svega 14 mg. Razina kroma u tijelu svakodnevno se snižava zbog znojenja, disanja i procesa probave, stoga je važno nadoknađivati njegov gubitak.
Najbolji prirodni izvori kroma su:
- pivski kvasac
- špinat, brokula, kupus, kukuruz
- jabuke, banane, naranče, kruške
- teleća jetra
- dagnje
- integralni kruh
Ljudski organizam iskoristi svega 1 -2% kroma unesenog hranom. Slatke namirnice bogate rafiniranim šećerima pridonose gubitku kroma. Preporučena dnevna doza kroma je 200 mcg dnevno.
Djelovanje kroma u organizmu:
Najznačajniju ulogu ima u pravilnom radu metabolizma, odnosno razgradnji masti i ugljikohidrata (šećera) do oblika pogodnih za apsorpciju u tijelu. Krom pikolinat sastavni je dio kromodulina (Glucose tolerance factor), kompleksa koji potiče djelovanje inzulina i pojačava osjetljivost staničnih receptora (perifernog tkiva) na inzulin. Dakle krom doprinosi održavanju normalne razine šećera u krvi. Nakon obroka razina glukoze u krvi je povišena. Gušterača tada luči inzulin kako bi se višak glukoze pohranio u stanice. Inzulin se veže za stanice i sudjeluje u prijenosu glukoze (šećera) koja se koristi za stvaranje energije. Ako stanici nije potrebna energija, glukoza se pohranjuje u obliku glikogena. Glikogen je stanična zaliha glukoze koji se koristi kada je smanjena koncentracija glukoze u krvi (np. prilikom vježbanja). Djelujući na inzulin, krom pikolinat dovodi do stabilizacije razine šećera u krvi te smanjuje nagli porast i pad šećera u organizmu. Tada se glukoza bolje iskorištava kao gorivo za stvaranje energije u stanicama i organizmu dok se istovremeno koči pretvorba šećera u masne naslage. Ukoliko je taj mehanizam regulacije šećera poremećen, dolazi do debljanja, stvaranja masnih naslaga, razvoja metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije koja može dovesti do dijabetesa, te porasta lipida u krvi koji posljedično dovode do hipertenzije. Osobe oboljele od dijabetesa često imaju nisku razinu kroma.
Dobrobiti kroma:
- Pomaže održavati normalnu razinu šećera u krvi
- Smanjuje tjelesnu težinu i pomaže pri mršavljenju. Smatra se da potiskuje apetit i žudnju za slatkim, stimulira proizvodnju topline u tijelu te povećava potrošnju energije.
- Pomaže redukciju masti, smanjujući razinu triglicerida i ukupnog kolesterola te djeluje na povećanje HDL (dobrog) kolesterola
- Održava zdravlje krvnih žila te prevenira nastanak masnih plakova na stijenkama žila i aterosklerozu
- Regulacijom masnoća regulira krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te na taj način održava srce zdravim
- Smanjuje gubitak koštane mase i pojavu osteoporoze sprečavanjem gubitka kalcija
- Potiče lučenje seratonina (hormona sreće) i na taj način utječe na raspoloženje
- Omogućava gubitak masnog tkiva dok mišićna masa ostaje sačuvana, što je osobito važno kod osoba koje intenzivno vježbaju
Što utječe na gubitak kroma u organizmu?
Povećana razina stresa, konzumacija hrane bogate rafiniranim šećerima, trudnoća i dojenje, iscrpljujuće vježbanje i infekcije potiču gubitak kroma iz organizma.
Simptomi manjka kroma mogu biti:
- Žudnja za slatkim
- Umor
- Otežano probavljanje šećera i alkohola
- Disbalans glukoze u krvi
- Disbalans triglicerida i kolesterola
Kome i kada se krom preporučuje?
- Osobama koje žele smršaviti i izgubiti masno tkivo
- Osobama koje jednu puno slatkog te pate od čestog pada energije i umora
- Za regulaciju razine glukoze u krvi
- Sportašima i osobama koje intezivno vježbaju
- Za regulaciju triglicerida i kolesterola